Till Karlskogas startsida

Bidrag och stöd

I Karlskoga kommun är vi stolta över vårt rika föreningsliv och vill gärna uppmuntra till aktivitet, engagemang och nytänkande. Kommunen erbjuder ekonomiskt stöd till föreningar som är verksamma och registrerade i Karlskoga.

Barn- och ungdomsföreningar, sociala föreningar, kulturföreningar ansöker om årligt föreningsbidrag under
perioden 1 juni - 1 oktober.

Studieförbund och SISU ansöker om årligt föreningsbidrag under perioden 1 juni - 31 oktober.

Förening som inkommer med ansökan efter slutdatum kan inte räkna med att få något föreningsbidrag. Kommunen påminner om ansökan för bidrag en gång under september via E-post och på Karlskoga kommuns hemsida.

Ansökan görs endast online via länk nedan.

För att kunna ansöka om föreningsbidrag behöver du först administrera din förening via föreningsadministrationen i föreningsregistret FRI. För frågor kring inloggning kontakta Karlskoga kommuns föreningskonsulent.

Extra föreningsbidrag kan sökas utöver ordinarie föreningsbidrag. Det är två ansökningstillfällen per år, senast 15 april samt senast 15 oktober.

Föreningar som kan söka årligt föreningsbidrag

Barn- och ungdomsföreningar

Inom denna kategori ryms flera typer av föreningar. Det kan röra sig om exempelvis idrottsföreningar, intresseföreningar, scoutkårer eller politiska ungdomsförbund (med moderparti representerat i kommunfullmäktige). Det huvudsakliga för att föreningen ska kunna söka bidrag är att verksamheten riktar sig till barn och ungdomar i åldersgruppen 3–25 år.

Kulturföreningar

Inom denna kategori finns två typer av föreningar. Den första är kulturföreningar som bedriver publik verksamhet inom konstarterna musik, teater, scenkonst, dans, cirkus, bild eller form. Den andra är hembygdsvårdande föreningar med inriktning att vårda, bevara och sprida kunskap om Karlskogas historia.

Sociala föreningar

Inom denna kategori finns föreningar som ger stöd till personer med särskilda behov och som kompletterar kommunens verksamhet inom socialtjänsten eller som bedriver verksamhet för personer med olika typer av funktionsvariationer.

Studieförbund

Inom denna kategori finns flera typer av studieförbund som ägnar sig åt folkbildning och som bedriver kompletterande verksamhet inom kultur och fritid.


Grundvillkor för årligt föreningsbidrag

  • Föreningen ska ha erhållit ett organisationsnummer från Skatteverket och ha sitt säte i Karlskoga kommun. Studieförbund behöver inte ha sitt säte i Karlskoga kommun.
  • Föreningen ska finnas i Karlskoga kommuns föreningsregister för att tillgängliggöra föreningslivet till invånarna.
  • Föreningen ska bedriva verksamhet i Karlskoga
  • Föreningen ska ha stadgar som är godkända av riksorganisation, folkbildningsråd eller av kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskoga kommun.
  • Föreningen ska ha en fungerande styrelse bestående av minst tre ledamöter, varav en ordförande och en kassör. Ledamöternas personnummer ska skrivas in i föreningsregistret.
  • Föreningen ska ha utsett minst en Revisorn får inte delta i styrelsearbetet. Revisorernas personnummer ska skrivas in i föreningsregistret.
  • Föreningen ska ta ut en årlig medlemsavgift av föreningens
  • Föreningen ska uppfylla de krav som föreningen fastställer genom sina stadgar och årsmötesbeslut.
  • Föreningen ska ha minst tio aktiva För barn- och ungdomsföreningar gäller minst tio aktiva medlemmar inom ålder 3–25 år.
  • Föreningens verksamhet ska bygga på demokratiska grunder och vara öppen för alla som följer föreningens stadgar.
  • Föreningen ska ha kommit, samt deltagit aktivt, på dialogmöten som kultur- och fritidsförvaltningen
    kallat till.

För barn- och ungdomsföreningar ska även följande villkor vara uppfyllda:

  • Föreningen ska kunna uppvisa rutiner som styrker en trygg och säker föreningen genom att alla ledare lämnar utdrag ur belastningsregistret. Dessa ska förnyas minst vartannat år.
  • Föreningen ska ha en uppdaterad och godkänd ANDT-
  • Om föreningen är ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör Riksidrottsförbundet ska föreningen ha sökt LOK-stöd eller motsvarande under föregående år.


Syfte med det årliga föreningsbidraget

  • Föreningsbidraget ska främja ideell verksamhet genom att skapa positiva kultur- och fritidsmiljöer för invånare i Karlskoga kommun.
  • Föreningsbidraget ska främja och stärka demokrati och delaktighet genom att skapa aktivitets- och utbildningsmöjligheter för invånare i Karlskoga kommun.
  • Föreningsbidraget ska främja inkludering och integration, samt skapa goda möjligheter för invånare att delta i föreningslivet och uppleva tillhörighet i samhället.
  • Föreningsbidraget ska främja folkhälsa genom att ge invånare goda förutsättningar att delta i hälsofrämjande aktiviteter, såsom idrottsaktiviteter eller kulturella
  • Föreningsbidraget ska motverka riskbruk, brottslighet och social/ofrivillig
  • Föreningsbidraget ska främja jämställdhet och utjämna klyftor i samhället, genom att öka mångfalden och skapa engagemang för fler invånare att delta i samhällsutvecklingen. Föreningsbidraget syftar till att hålla nere nivån på deltagaravgifter, framför allt för barn och ungdomar.
  • Föreningsbidraget ska bidra till ett välkomnande, klokt och innovativt Karlskoga, där föreningarna sprider kunskap samt kännetecknas av glädje, gemenskap och öppenhet.


Bedömning

  • Föreningsbidraget bedöms ur ett kvalitativt helhetsperspektiv på föreningen och dess verksamhet, utifrån lämnade uppgifter, mot bakgrund av ovan angivet syfte med årligt föreningsbidrag.
  • I det fall föreningen har subventionerad lokal, anläggning eller annan kommunfinansierad service beaktas detta i bedömningen av det årliga föreningsbidraget.
  • Stöd från övriga offentliga myndigheter och organisationer tas med i bedömningen.
  • Verksamhetens omfattning och kostnader bedöms utifrån verksamhetsberättelse, resultat- och balansrapport, revisionsberättelse samt verksamhetsplan samt årsmötesprotokoll. Gåvor via arv eller liknande tas ej med i bedömningen.
  • Frågor och information som framkommer under dialogträff mellan föreningen, politiker och tjänstepersoner från kommunen tas med i helhetsbedömningen.

 

Ansökan om årligt föreningsbidrag

Ansökan om föreningsbidrag görs på Karlskoga kommuns webbplats på länk nedan och avser kommande kalenderår.

Ansökan ska vara inlämnad senast den 1 oktober för föreningar och den 31 oktober för studieförbund

Ansökan ska innehålla;

  • Verksamhetsberättelse från senaste årsmöte.
  • Revisionsberättelse från senaste årsmötet.
  • Verksamhetsplan för nästkommande år.
  • Resultatrapport och balansrapport från senaste årsmötet.
  • Specificerad ekonomisk redovisning för barn- och ungdomsverksamhet i de fall föreningen har både barn- och ungdomsverksamhet och seniorverksamhet.
  • Specificerad ekonomisk redovisning av hur bidragsmedel används för verksamhet inom Karlskoga, i det fall föreningen är verksam i flera


Utbetalning sker till angivet bankgiro/plusgiro. Det är föreningens ansvar att rätt konto är angivet till kommunens föreningsregister. Om betalning sker till fel bankgiro/plusgiro kommer ingen ny utbetalning att göras.

Försenad ansökan

Förening som inkommer med ansökan efter slutdatum kan inte räkna med att få något föreningsbidrag. Kommunen påminner om ansökan för bidrag en gång under september via E-post och på Karlskoga kommuns hemsida.

Beslut om årligt föreningsbidrag

Kultur- och fritidsnämndens bidragsutskott fattar beslut om bidraget. Beslutet omfattar vanligtvis ett år, i undantagsfall kan beslutet avse två år. Bidragsutskottets beslut går inte att överklaga.

Utbetalning av det årliga föreningsbidraget sker i januari och juni. Vissa föreningar får hela beloppet utbetalt i januari.

Revision

Kommunen genomför en årlig revision av ett antal slumpmässigt utvalda, eller på förekommen anledning, uppmärksammade föreningar. Förening som beviljats och tar emot bidrag medger därigenom att kommunen har rätt att ta del av föreningens räkenskaper, verifikationer, protokoll och övriga handlingar, så att dessa kan granskas på ett sätt som kommunen bestämmer. Samtliga föreningar som erhåller föreningsbidrag från Karlskoga kommun ska bereda kommunen tillträde till verksamhet och lokaler, för att kommunen ska kunna hålla sig uppdaterad och ajour kring verksamheten. Visar det sig att föreningen lämnat oriktiga uppgifter inför beslut om föreningsbidrag, kan föreningen bli återbetalningsskyldig. Skyddet för den enskildes personliga integritet får dock aldrig eftersättas.

Extra föreningsbidrag

En ideell förening i Karlskoga kommun kan, utöver det årliga föreningsbidraget, söka ett extra föreningsbidrag. Föreningen behöver inte ingå i någon av de kategorier som anges för årligt föreningsbidrag. Däremot ska grundvillkoren för årligt föreningsbidrag vara uppfyllda.

Ansökan om extra föreningsbidrag ska gälla specifika satsningar eller investeringar, ej för ordinarie drift. Syftet med det extra föreningsbidraget är att främja föreningars utvecklingsarbete.

Samtliga ansökningar behandlas av Kultur- och fritidsnämnden efter beredning i bidragsutskottet.

Det är två ansökningstillfällen per år, senast 15 april och senast15 oktober.

Ansökan för extra föreningsbidrag görs på Karlskoga kommuns webbplats.

Föreningar som beviljas extra föreningsstöd ska inom 1 år återrapportera till Kultur- och fritidsförvaltningen hur medlen har använts. Kvitton eller fakturor ska bifogas. Om inte hela bidraget har använts till avsett ändamål ska resterande återbetalas till Kultur- och fritidsförvaltningen.

Vänortsbidrag

Vänortsbidrag

Bidragsberättigad förening kan ges ett ekonomiskt bidrag upp till sex tusen kronor för vänortsutbyte. Det gäller både vid resa till vänort eller för värdskap för vänortsbesök. Redovisning ska ske efter att besöket har ägt rum. Om inte hela bidraget har använts ska resterande återbetalas till kultur- och fritidsförvaltningen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?