Till Karlskogas startsida

Rådgivning för dig som är konsument

På Karlskoga bibliotek finns tre rådgivare inom olika områden som erbjuder kostnadsfri och opartisk hjälp för dig som konsument.

Budget- och skuldrådgivning

Budget- och skuldrådgivaren vänder sig till invånare i Karlskoga och Degerfors. Du kan kontakta budgetrådgivningen för att få tips och råd om hur du kan förbättra din ekonomi. Det kan handla om förslag för att få en bättre vardagsekonomi eller att lägga upp en hållbar budget. Till exempel:

  • Vad ska du tänka på när du lånar pengar?
  • Är din skuldsituation på väg att bli ohållbar?
  • Du har även möjlighet till hjälp med att få kontroll över dina skulder.
  • Är situationen redan ohållbar kan även en skuldsanering vara aktuell.

Kontakt

Har du en fråga till budget- och skuldrådgivaren mejla budgetochskuld@karlskoga.se eller ring 0586-610 00.

Energi- och klimatrådgivning

Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finansieras med bidrag från Energimyndigheten.

Energi- och klimatrådgivaren hjälper dig med tips för att bli mer energismart och med att få en överblick över de alternativ du har att välja mellan. Energirådgivningen ger dig tips på hur du kan minska din energianvändning, gå över till eller öka andelen förnybar energi, sänka dina energikostnader och samtidigt påverka miljön så lite som möjligt. Rådgivaren kan hjälpa dig att få en överblick över olika alternativ och känner till de lokala förhållandena där du bor.

Vem kan vända sig till energi- och klimatrådgivaren?

Privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer är alla välkomna att få stöd och råd.

Kontakt

Har du en fråga till energi- och klimatrådgivaren mejla energiochklimat@karlskoga.se eller ring 0586-610 00.

Konsumentvägledning

Konsumentvägledaren ger dig som invånare i Karlskoga, Degerfors och Lekeberg kostnadsfri och opartisk konsumentrådgivning inom det konsumenträttsliga området. Till exempel:

  • Telefon- och hemförsäljning
  • Muntliga och skriftliga avtal
  • Finns det något som är gratis?
  • Kan du ångra ett köp?
  • Har du fått en faktura på något som du inte har beställt?
  • Hur du kan undvika bluffar och bedrägerier?

Om du är missnöjd efter ett köp kan konsumentvägledaren ge dig information, och stöd till självhjälp vid reklamationer. Du kan också få tips om vad du bör tänka på inför ett köp av varor eller tjänster.

Konsumentvägledaren erbjuder även förebyggande och utåtriktad information, till exempel föreläsningar om konsumenträtt och privatekonomin.

Kontakt

Har du en fråga till Konsumentvägledaren mejla konsument@karlskoga.se eller ring 0586-610 00.

Hjälpte informationen på denna sida dig?